RUM Värmlands stadgar
STADGAR RUM Värmlandsdistriktet
Distriktsstämman har den 2022-05-15 antagit och den 2022-11-13 fastställt stadgar för RUM Värmlandsdistriktet med följande lydelse.
Kapitel 1 Ändamål
- RUM:s Värmlandsdistrikt är ett regionalt organ för RUM – Riksförbundet Unga Musikanter.
- RUM – Riksförbundet Unga Musikanter är en ideell förening som består av föreningar med musikanknuten verksamhet. Förbundet är religiöst och politiskt obundet och arbetar på ideell grund. Förbundet ska med musiken som verktyg stimulera barn och ungas kulturella samt sociala utveckling och främja ett aktivt musiksamarbete.
RUM arbetar för detta genom att:
- Verka för barn och ungas rätt till kreativt skapande, kultur och musik.
- Organisera och arrangera musikutbildning och kulturupplevelser för barn och unga.
- Skapa möjligheter till musikalisk utveckling för både bredd- och spetskompetens.
- Utbilda ledare och funktionärer för verksamheterna.
- Bedriva påverkans- och informationsarbete rörande barn och ungas musicerande.
- Samarbeta med myndigheter och organisationer samt vidta åtgärder som i övrigt kan gagna barn och ungas musicerande.
- Vara en röst för jämlikt musicerande i de nationella och internationella samarbetsorganisationer som RUM är medlem i.
Kapitel 2 Inledande bestämmelser
- Distriktets medlemmar är de medlemsföreningar i RUM, vilkas säte finns inom Värmlands-län. Förändring av detta geografiska område får endast göras efter samråd med RUM:s förbundsstyrelse.
Distriktets säte är Karlstad. - Distriktets högsta beslutande organ är distriktsstämman, vars beslut verkställs av distriktsstyrelsen som även ska leda distriktets arbete mellan distriktsstämmorna.
- Ordinarie distriktsstämma beslutar om årsavgifter och granskar distriktsstyrelsens förvaltning.
- Distriktsstyrelsen ansvarar för inom ramen för förbundets och distriktets stadgar, leda distriktets verksamhet.
Distriktsstyrelsen får tillsätta arbetsgrupper för verksamheter inom distriktsstyrelsens ansvarsområde. - Distriktets verksamhets- och räkenskapsår sammanfaller med kalenderåret.
- Distriktet ska förutom genomförandet av distriktets egen verksamhet bistå förbundsstyrelsen i förverkligandet av förbundsstämmans beslut.
Kapitel 3 Distriktsstämma
- Ordinarie distriktsstämma ska hållas senast 6 veckor innan förbundsstämman, på tid och plats som bestäms av distriktsstyrelsen. Tiden för distriktsstämman ska kommuniceras till medlemmarna på distriktets webbplats minst två månader i förväg.
- Varje medlemsförening har rätt att välja ombud och ersättare enligt fördelningen nedan
- sex ombud om föreningen har fler än 1000 medlemmar i åldern 6–25
- fem ombud om föreningen har fler än 500 medlemmar i åldern 6–25
- fyra ombud om föreningen har fler än 200 medlemmar i åldern 6–25
- tre ombud om föreningen har fler än 50 medlemmar i åldern 6–25
- två ombud för övriga föreningar
- Varje ombud på distriktsstämman har en röst. Röstning med fullmakt får inte ske. Kan ett ombud inte närvara inträder en ersättare i ombudets ställe. Som beslut vid omröstning gäller den mening vilken mer än hälften av de röstande förenar sig om, om inte annat anges i dessa stadgar. Vid lika röstetal sker avgörandet genom lottning.
- Förutom medlemsföreningarnas ombud har distrikts- och förbundsstyrelsens ledamöter samt revisorerna rätt att delta med yttrande- och förslagsrätt på distriktsstämman.
- Kallelse till distriktsstämman sker skriftligen till medlemsföreningarna samt publiceras på hemsidan, senast en månad före distriktsstämman. Om stämman ska hantera en stadgeändring ska det nya stadgeförslaget bifogas kallelsen.
- Motioner från medlemsföreningar och enskilda medlemmar ska lämnas in till distriktsstyrelsen senaste en månad före distriktsstämman.
- Senast två veckor innan distriktsstämman ska följande handlingar finnas publicerade på distriktets hemsida
- Förslag till föredragningslista
- Motioner med yttrande från distriktsstyrelsen
- Vid ordinarie distriktsstämma ska följande punkter finnas på föredragningslistan
- Val av stämmans funktionärer:
- Fastställande av röstlängd
- Fråga om kallelse till stämman skett på rätt sätt
- Fastställande av föredragningslistan
- Fastställande av mötesordning
- Föredragning av verksamhetsberättelse, resultaträkning, balansräkning och revisionsberättelse för det närmast föregående verksamhetsåret
- Fastställande av balans- och resultaträkning samt beslut i anledning av distriktets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen
- Beslut om ansvarsfrihet för distriktsstyrelsen för det närmaste föregående verksamhetsåret
- Beslut om motioner och propositioner
- Beslut om verksamhetsplan
- Val av distriktsordförande, de år val av ordförande ska ske
- Val av övriga ledamöter inklusive suppleanter till distriktsstyrelsen
- Val av revisor och suppleant
- Val av valberedning samt sammankallande i valberedningen
- Val av ombud till förbundsstämman
Vid distriktsstämman ska protokoll föras. Justerat protokoll ska finnas tillgängligt för medlemmarna, senast två (2) månader efter att distriktsstämman ägt rum.
- Distriktsordförande ska kalla till extra distriktsstämma om något av de tre fallen nedan sker
- Distriktsstyrelsen begär det
- Minst halva antalet av distriktets medlemsföreningar begär det
- Förbundsstyrelsen begär det
Begäran om extra distriktsstämma ska ske skriftligen och anses vara inkommen när skrivelsen lämnats in till distriktsstyrelsen alternativt förbundets kansli. Om distriktsordföranden underlåter att kalla till den extra distriktsstämman inom fjorton dagar får den som begärt extra distriktsstämma kalla till denna.
- Den extra distriktsstämman ska behandla den fråga som föranlett stämmans sammankallande. Kallelse till extra distriktsstämma sker skriftligen till distriktets medlemsföreningar senast tre veckor före den extra distriktsstämman.
- En extra distriktsstämma ska hållas senast inom två månader från begäran inkommit. Distriktsstyrelsen får i kallelsen anmäla ytterligare ärenden till extra distriktsstämman. Sådana ärenden ska dock avgöras efter de ärenden som föranlett den extra distriktsstämman.
Kapitel 4 Distriktsstyrelse
- Distriktsstyrelsen består av ordförande, tre ordinarie ledamöter samt max tre suppleanter.
- Ordförande väljs av distriktsstämman för en tid av två år. Övriga styrelseledamöter väljs var för sig för en tid av två år, så att halva antalet ledamöter väljs växelvis vartannat år. Suppleanterna väljs för en tid av ett år. Avgår ledamot före valperiodens slut inträder suppleant fram till arbetsårets slut. Därefter ska, vid behov, fyllnadsval hållas. Suppleanterna tillträder i den ordning de valts av distriktsstämman. Vid ledamots frånvaro under styrelsemöte inträder närvarande suppleant i den ordning de valts av distriktsstämman. Ordförande samt kassör måste vara över 18 år.
- Distriktsstyrelsen konstituerar sig själv. Distriktsstyrelsen ska välja en vice distriktsordförande som är ställföreträdare för distriktsordförande. Vice ordförande tjänstgör när distriktsordförande har förhinder. De som utses till ordförande och/eller firmatecknare skall vara myndiga.
- Distriktsstyrelsen kan adjungera personer inom eller utom distriktet och välja kommittéer och utskott. Kommitté eller utskott som beslutar i ärenden som delegerats av distriktsstyrelsen ska föra protokoll. Medlem i distriktet får överklaga kommitténs eller utskottets beslut till distriktsstyrelsen. Kommitté eller utskott är beslutsmässigt om mer än hälften av medlemmarna i kommittén eller utskottet är närvarande om inte distriktsstyrelsen föreskriver annat.
- Distriktsstyrelsen är beslutsmässig om hela styrelsen blivit kallade och mer än hälften av styrelsen är närvarande. Som styrelsens beslut gäller den mening för vilken mer än hälften av de närvarande röstar.
- Distriktsstyrelsens arbetsår sammanfaller med kalenderåret. Distriktsstyrelsen ska sammanträda minst fyra gånger under arbetsåret när ordföranden bestämmer. Vid styrelsemöte ska protokoll föras. Ordföranden ansvarar för att ytterligare möten hålls vid behov eller begärs av en styrelseledamot.
- Distriktsordförande leder styrelsens arbete och övervakar att såväl distriktets som förbundets stadgar och för distriktet övriga regler efterlevs.
- Distriktsstyrelsens arbetsuppgifter är att
- verkställa distriktsstämmans beslut när detta inte har uppdragits åt annan
- bistå förbundsstyrelsen att verkställa förbundsstämmans beslut
- leda och planera distriktets verksamhet
- ansvara för distriktets ekonomi, vilket innefattar bokföringsskyldighet
- upprätta verksamhetsplan och budget
- bereda ärenden till distriktsstämman
- ansvara för distriktets informationsverksamhet
- underlätta enskildas kontakter med distriktet
- årligen avge verksamhetsberättelse och årsredovisning
- Distriktsstyrelsens ledamöter är gemensamt ansvariga för distriktens medel och förvaltningen av dessa.
Distriktsstyrelsen företräder distriktet och tecknar dess firma. Distriktsstyrelsen kan bemyndiga styrelseledamot eller någon annan att var för sig eller i förening företräda distriktet och teckna dess firma. Distriktsstyrelsen kan när som helst återkalla ett sådant bemyndigande. - Distriktsstyrelsen är ansvarig för att protokoll, räkenskapshandlingar och andra handlingar förvaras på ett betryggande sätt samt enligt rådande lagstiftning. Sker inte detta får förbundsstyrelsen föreskriva hur handlingarna ska förvaras.
- En styrelseledamot får inte handlägga frågor rörande avtal mellan ledamoten och distriktet. Ledamoten får inte heller handlägga frågor om avtal mellan distriktet och tredje part, om ledamoten i frågan har ett eget väsentligt intresse. Styrelsen eller annan ställföreträdare för distriktet får inte företa en rättshandling eller annan åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt någon person, till nackdel för distriktet eller en medlem.
En ställföreträdare får inte följa sådana föreskrifter av distrikts- eller förbundsstämman eller annat distrikts- eller förbundsorgan som inte är gällande därför att de står i strid mot lag eller stadgar.
Kapitel 5 Revision
- Distriktsstämman väljer en revisor och en suppleant som ska granska distriktets räkenskaper och förvaltning. Revisorn och suppleanten ska vara auktoriserade eller godkända. Istället för auktoriserad eller godkänd revisor och suppleant kan ett registrerat revisionsbolag utses.
- Revisor har rätt att ta del av räkenskaper, protokoll och övriga handlingar som rör distriktets verksamhet. Den ekonomiska berättelsen ska inom två (2) månader efter budgetårets utgång överlämnas till revisorerna för granskning.
- Distriktsstämman ska även välja en verksamhetsrevisor vars uppgift är att granska distriktet verksamhet i förhållande till distriktets måldokument och verksamhetsplan.
- Den som enligt tillämplig lag är jävig eller obehörig att vara revisor, kan inte vara revisor.
Kapitel 6 Valberedningen
- Valberedningen skall bestå av minst 2-3 ledamöter som bör ha viss geografisk spridning inom distriktet.
- Valberedningen skall lämna ett förslag för val av distriktsstyrelse samt revisorer.
- Valberedningen skall i sitt förslag presentera den föreslagna distriktsstyrelsens kompletta sammansättning, både de som väljs under stämman samt de som redan är valda och har del av sin mandatperiod kvar.
- Det är endast medlemmar i RUM som kan verka i valberedningen.
- Valberedningen ska iaktta tystlåtenhet utanför valberedningen kring kandidater och nominerade.
Kapitel 7 Stadgebestämmelser
- Distriktets verksamhet bedrivs enligt dessa stadgar. Meningsskiljaktigheter beträffande tolkning av dessa stadgar avgörs av förbundsstyrelsen. Distriktsstyrelsen ska tillse att stadgarna finns tillgängliga för medlemmarna.
- Endast distriktsstämman kan stifta och ändra stadgar.
- Stadgarna ändras genom två likalydande beslut av distriktsstämman. Det andra beslutet får inte fattas tidigare än fyra månader efter det första beslutet fattats.
- Redaktionella ändringar är undantagna från § 3 och kan tas på endast en distriktsstämma om förslaget bifalles av minst 2/3 majoritet.
- Distriktsstämman får inte anta ett förslag om stadgeändring som är oförenligt med annat vilande förslag, utan att samtidigt förkasta det först antagna förslaget.
- Stadgeändring gäller från den tidpunkt distriktsstämman bestämmer.
- Förbundsstyrelsen har rätt att besluta om distriktets upplösning om det är föranlett av att förbundets regionala indelning har ändrats.
- Om distriktet skulle upplösas eller träda i likvidation skall dess kvarvarande medel tillfalla en ny regional organisation som omfattar distriktets område. Till dess en sådan organisation kan bildas ska kvarvarande medel förvaltas av förbundsstyrelsen.